dinsdag 20 december 2016

Quinoa-hazelnoottaart


Quinoa hazelnoottaart


Uit mijn favoriete bakboek Dan Lepard (hier vind je de recensie) een heerlijke taart of cake. En let op, dit is een taart die iedereen kan maken. Ik ben absoluut geen fan van taarten maken. Bij mij worden ze altijd of te droog, te nat, ze vallen half uit elkaar of het glazuur druipt er af. Maar bij deze taart kan het niet misgaan. Het beste scenario voor een zorgeloze heerlijke kerst. En als tulband vind ik hem een plaatje op de kersttafel of tijdens andere feestdagen. Een verjaardag kan natuurlijk ook. Wat lijken het ongelooflijk veel stappen, maar het valt mee en de tijd is het meer dan waard.

Dus kerst, here we come met deze heerlijke noten kersttaart!

Ingrediënten

150 gr gewassen quinoa
150 gr hazelnoten
4 dl water
25 gr boter
4 middelgrote eieren, gesplitst in dooiers en eidooiers
1 thl bakpoeder
175 gr lichtbruine basterdsuiker
1 thl kaneel
2 eetl maizena zeven

Topping

1,5 dl slagroom
1 eetl melk
150 gram jam van roodfruit
100 gram rijp fruit


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier. Of neem zoals ik een tulband en smeer deze licht in met boter en bestuif met bloem.
  2. Schud de ongekookte quinoa op een bakplaat en de hazelnoten op een andere bakplaat  en zet in de oven. Rooster ze in 20 minuten goudbruin.
  3. Doe de quinoa samen met het water in een pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten op laag vuur koken, of korter wanneer anders op de verpakking staat. De quinoa is klaar wanneer de korrels opengesprongen en zacht zijn.
  4. Giet de quinoa af en spreid ze uit op een bord om af te koelen.
  5. Maal de geroosterde hazelnoten in een keukenmachine of blender fijn.
  6. Zet de oventemperatuur terug naar 180 graden.
  7. Verhit de boter in een pan tot hij lichtbruin  is, neem hem van het vuur en zet hem op een warme plek.
  8. Klop met een mixer de eiwitten met de bakpoeder en de helft van de suiker dik en schuimig.
  9. Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker bleek en romig.
  10. Spatel de quinoa, gemalen hazelnoten, kaneel en gezeefde maizena door de dooiermassa.
  11. Spatel vervolgens het eiwitschuim en de gesmolten boter door de massa.
  12. Giet het beslag in de vorm en bak het 45 minuten tot de taart / tulband stevig aanvoeld wanneer je op de cake drukt.
  13. Haal de vorm uit de oven en laat de taart afkoelen.
  14. Klop de room met de melk tot er zachte pieken ontstaan.
  15. Roer de jam erdoor en strijk hem over de taart. Garneer met vers zomerfruit. Ik gebruikte blauwe bessen en aalbessen.

Tip: de taart kan je gerust een dag van te voren maken. Maar de topping, maak je net voor het serveren.

Fijne feestdagen!

1 opmerking:

  1. Klink goed! Ik ging weer zoeken de recept van het kerstboompjes..(klassieke geworden voor Lucas Kerstdiner) en zag dat je weer bezig bent met lekkere recepten... leuk

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...